Solcelleanlæg

I sommeren 2012 fik vi installeret et solcelleanlæg på vores tag. Anlægget er monteret på øst-siden af huset (retning 100 grader) og følger tagets hældning (9 grader). Da dette ikke er den ideelle placering, er der installeret flere paneler end man ville bruge, hvis anlægget var placeret mod syd.

Anlægget består af 32 stk 245W polykrystalinske paneler fra Seraphim Solar, altså ialt 7,84 kW. Inverteren er fra Kostal Piko (Kostal Piko 7.0).

I marts 2023 gik inverteren i stykker. Desværre et kendt problem med møj-Kostal. Inverteren kan ikke starte om morgenen, men kan dog sparkes i gang ved at slukke og efterfølgende tænde igen efter 5 minutter. Det var dog ikke en holdbar løsning.

Derfor en ny inverter per 6/3-2023. Den gamle nåede at producere 69643 kWh. Denne gang en Huawei ting.

Solcelleanlægget


Kommentarer

Solcelleanlæg — 10 kommentarer

  1. Hej Jens

    Ser lækkert ud! Kan selvfølgelig ikke dy mig for at sammenligne anlæg.
    Onsdag d. 15/8 kørte du 50% mere energi ud sml. med mit anlæg (5,1 kW peak på cellerne og 5,5 kW på inverteren). Det var en flot dag, hvor mit anlæg kørte Pmax = 3850W og du lå på Pmax = 5400W, så ingen af vore invertere havde sved på panden eller ramte ind i 6000W grænsen. Jeg lå på 76% af nominel effekt den dag, du lå på 69% af nominel effekt. Forskellen har nok grund i vinklen, da mit system sidder 25 grader ift. vandret. Vi er ikke helt enige om retningen, normalt benævnes stik syd 0 grader, mit anlæg peger så -30 grader og dit jo nok -80 grader. Energimæssigt lavede du 43,5 kWh, hvor jeg lå på 29 kWh. Jeg gætter på at din lave taghældning giver en mere jævn produktion i flere timer, hvorimod mit system har en større peak i de timer solen rammer direkte. Jeg bøvler også med lidt skygge om morgenen (naboens gran-træer). Udfra kWh/kW ligger jeg på 5,7 kWh/kW, hvor du ligger på 5,55 kWh/kW, meget tæt må man sige… Jeg havde faktisk troet at min højere rejsning var en større fordel (Nej – taghældningen… Jens altså). Hvordan får du dine produktionstal fra Kostal portalen gjort frit tilgængelige?

    • Hej Anders,

      Hyggeligt med lidt indlæg på vores fine nye side.

      Man får produktionstal gjort frit tilgængelige ved at sætte “public plant” attributten; så kan alle se med.

      Vi havde vejfest i lørdags og der samledes en hel gruppering af folk som enten havde besluttet sig, eller var meget interesseret i at få et anlæg.

      Mht. retning har du ret. Det er -80, hvis 0 er syd. Faktisk accepteret Kostal portalen kun værdier mellem 0 og 360, så de er faktisk enige med mig. Yderligere er jeg geo-caching nørd og her er 0 grader altså lig nord 🙂

      Jeg tror du har ret i at den lave hældning giver en mere jævn produktion. Har du prøvet EU-sol indstrålingsberegningen (se link i undermenu til denne side). Det er faktisk lidt sjovt at se en beregning op mod denne.

      Hils Nanna og fruen,

      Jens

  2. Så er der sket lidt nyt. Dong har været og sætte en dobbeltmåler op. Det er en Iskraemeco (http://www.iskraemeco.si/emecoweb/eng/products/mt375.html). Den fjernaflæses af dong via GSM en gang i døgnet. Efter sigende overføres målinger svarende til 15 minutters intervallet. Med vanlig serviceminded-hed er data tilgængelig fra Dong en gang om året 🙂

    Yderligere har installatøren været og ændret lidt på inverteren. Det viste sig at Kostal som default sætter en såkaldt cos phi faktor til 0,95. Det betyder i dette tilfælde at der ved produktion over 50% af max skæres linært af således max i virkeligheden ikke var 6000W, men ca. 5750W. Dette forklarer hvorfor anlægget aldrig helt kom op på 6000W.

    Nu venter jeg så bare på en rigtig solrig dag for at se de 6000W. Måske bliver det først til foråret; vi får se.

    Diskussion om dette emne på solcelledabat: http://www.solcelledebat.dk/showthread.php?tid=1051&pid=8469&highlight=kostal+piko#pid8469

    Det sidste der mangler er så registrering af anlægget hos energinet.dk. De har fået anmeldelsen og skal så sende et GSRN. Dette skal man så bruge på energinet.dk’s hjemmeside til at tilmelde til nettoordningen (den vælger vi)…. Det ordner de så på blot 10-12 uger. Solcelleanlæg’s success er vist ret tydelig.

  3. Nå, måske er Dong ikke helt så fjollede.

    Idag har de sendt brev om at de har skiftet min måler (det vidste jeg jo godt), lidt yderligere detaljer (deriblandt GSRN-nummeret, men dog ikke den kode man også skal bruge for at kunne anmode om nettomålerordning hos energinet.dk).

    Men, men. De tilbyder sandelig at sende de fjernaflæste målerdata per E-mail med den frekvens man ønsker (dagligt, ugelidt, månedligt). Det var dog utroligt…. Jeg skal selvfølgeligt have det dagligt. Man kan jo altid filtrere væk hvis det bliver for meget….

    Vi får se…

  4. Så jeg jeg leget lidt yderligere med data fra inverteren. Jeg har tilføjet en beregnet effektivitetseprocent. Denne regnes som summen af jævnstrømseffekten fra anlæggets to strenge divideret med den rapporterede vekselstrømseffekt. Ifølge produktark er max. 96%, men typisk vil den ligge lavere – ca. 92-94%, se nedenstående graf:

    Inverterens effektivitet

  5. Det sidste trin der mangler er tilmelding til energinet.dk. Her skal man så bruge det lange GSRN-nummer, samt en særlig kode fra energinet, som skal kommer per brev.

    Her er processen så lidt langsommelig. Energinet.dk har netop fortalt mig at begrænsningen her er at de kun kan udsende 400 breve om dagen, og at der derfor godt kan gå noget tid inden de kommer til mig…

    Nu håber jeg sandelig ikke at dette bliver et problem i forhold til nye solcelleregler efter efterårsferien….

  6. Ok, jeg har måske været lidt urimelig overfor energinet.dk. Idag kom brev med de nødvendige oplysninger, og jeg har netop ansøgt om nettomålerordning….

  7. Så er det første år med solceller på taget gået. Beregningen viste et normtal på 6200 kWh. Det blev i et grad overgået med 7018 kWh (13% over). Samtidigt var vinteren 2012-2013 dog rigtig hård, så el-forbruget har også været en del større.

    En lille opsummering…

    Fra: 10-08-2012
    Til: 10-08-2013
    Sol: 7018
    Elforbrug: 9282
    El-diff: 2264
    Bimåler (varme): 5381
    Andet El: 3901

    • Så er andet år gået. Det blev næste lige så godt som det første! Og samtidigt var vinteren meget mild, så kun lidt over 1000 kWh er blevet købt.

      Fra: 10-08-2013
      Til: 10-08-2014
      Sol: 6897
      Elforbrug: 7972
      El-diff: 1075
      Bimåler (varme): 4162
      Andet El: 3810

Skriv et svar